Spermapreservatie
Het bewaren van sperma is een standaardprocedure die in veel situaties in de PMA en volwassen en pediatrische oncologie wordt aangeboden. Het omvat het invriezen van sperma om het te bewaren voor later gebruik. Deze procedure kan worden voorgesteld vóór een gonadotoxische behandeling in multidisciplinair overleg, vóór een PMA-behandeling of om de vruchtbaarheid vóór een oncologische behandeling te behouden.

Spermapreservatie

Het waren de werken van Sherman in 1953 die de eerste protocollen voor het invriezen van menselijk sperma vastlegden.

Sindsdien is het invriezen van sperma een standaardprocedure geworden.

Het wordt vrij vaak voorgesteld in veel situaties in de PMA, maar ook in volwassen en pediatrische oncologie.

Invriezen kan worden voorgesteld in verschillende situaties: vóór een gonadotoxische behandeling en in multidisciplinair overleg (vóór chemotherapie, radiotherapie, cytotoxische behandeling, chirurgie en hormonale behandeling), invriezen van sperma voor PMA-behandeling (bij afwezigheid om professionele redenen, moeilijkheden bij het afleveren van een monster, enz.).

In het geval van het invriezen van sperma om uw vruchtbaarheid voorafgaand aan een oncologische behandeling te behouden, krijgen patiënten met een ziektekostenverzekering vergoeding voor hun behandeling tot 45 jaar.

Hoe wordt het sperma verzameld?

Het sperma wordt verzameld door masturbatie na een onthoudingsperiode van 2 tot 5 dagen.

Op de dag van uw afspraak voor de cryopreservatie kunt u deze uitvoeren in de daarvoor bestemde ruimte in ons centrum voor PMA, of thuis met een geschikt potje (monster moet binnen het uur na de afspraak worden afgegeven en op lichaamstemperatuur worden bewaard).

In geval van problemen met masturbatie kan er een speciale niet-toxische condoom voor zaadcellen worden verstrekt om volledige geslachtsgemeenschap thuis te hebben en het sperma in de condoom te verzamelen om het vervolgens in het steriele potje te legen.

Hoe wordt sperma ingevroren?

Het sperma wordt op kamertemperatuur vermengd met een cryoprotectant voordat het in parels wordt verpakt en vervolgens geleidelijk in de dampen van vloeibare stikstof wordt ingevroren.

Het wordt vervolgens ondergedompeld en bewaard in vloeibare stikstof totdat het wordt gebruikt.

In het geval van patiënten die in België genieten van een ziekteverzekering, wordt de behandeling voor het bewaren van sperma vóór een oncologische behandeling vergoed tot de leeftijd van 45 jaar.

Ga naar de inhoud