Eicelpreservatie
Als u momenteel geen kinderwens heeft of een medische behandeling ondergaat die mogelijk schadelijk is voor uw vruchtbaarheid, kan het invriezen van eicellen een optie voor u zijn.

Eicelpreservatie

Dit is dus om uw vruchtbaarheid te behouden als u momenteel geen plannen heeft om zwanger te worden of als u een potentieel gonadotoxische behandeling (chemotherapie, radiotherapie, chirurgie of hormoontherapie) moet ondergaan.

Het wordt aanbevolen om dit te doen vóór de leeftijd van 36 jaar om de kans op succes te vergroten, omdat de kwaliteit en kwantiteit van eicellen afnemen met de leeftijd.

U kunt contact opnemen met ons secretariaat om een afspraak te maken met een gynaecoloog en een psycholoog van ons centrum om uw plan te bespreken. Zij zullen u uitleggen welke stappen u moet nemen als u besluit door te gaan met het invriezen van uw eicellen.

Hoe wordt eicelvitrificatie uitgevoerd?

U zult een consult hebben met een van onze gynaecologen, die u de procedure zal uitleggen, de verschillende medicijnen en de chirurgische ingreep, evenals de mogelijke complicaties (maar zeldzaam). U zult ook een afspraak hebben met een van onze verpleegkundigen om praktische aspecten te bespreken.

De behandeling wordt uitgevoerd door middel van injecties gedurende ongeveer 10 tot 15 dagen, gevolgd door een eicelpunctie in de operatiekamer.

Wat zijn de kosten?

Deze behandeling wordt niet vergoed door de ziekteverzekering. Tijdens uw consultatie met de gynaecoloog zal hij/zij u een gedetailleerde offerte verstrekken, met of zonder Belgische ziekteverzekering.

In geval van eicelpreservatie vóór een gonadotoxische behandeling is er een overeenkomst (“oncofreezing”) met het RIZIV, die de kosten dekt vóór de leeftijd van 38 jaar voor vrouwen die bij een ziekenfonds zijn aangesloten. In dit geval is het mogelijk om eicellen en/of embryo’s (als de patiënt in een relatie is) te bevriezen.

Ga naar de inhoud