Sperma invriezen
Sperma-invriezing is een techniek die het mogelijk maakt om sperma te bewaren door het snel af te koelen tot extreem lage temperaturen, tot wel -196°C, door het onder te dompelen in vloeibare stikstof.

Wat is cryopreservatie?

Cryopreservatie is een techniek die het mogelijk maakt om cellen of weefsels te bewaren door ze snel af te koelen tot extreem lage temperaturen, tot wel -196°C, door ze onder te dompelen in vloeibare stikstof. Onder deze omstandigheden wordt alle biologische activiteit onderbroken, inclusief die welke verband houdt met celdood, en wordt alles “bevroren” tot er opnieuw opwarming plaatsvindt.

Voor de invriezing van sperma is het nodig om een cryoprotectief middel toe te voegen dat de zaadcellen beschermt tegen snelle temperatuurveranderingen. Dit mengsel wordt vervolgens verpakt in vooraf geïdentificeerde rietjes met de naam van de patiënt.

Het aantal ingevroren rietjes per ejaculaat hangt af van het volume en de kwaliteit van het sperma.

Bewaartijd

Hoewel de techniek van bevriezing-ontdooiing kan leiden tot een gedeeltelijk verlies van zaadcellen, kunnen deze monsters een onbeperkte tijd worden bewaard zonder degradatie in de tijd. De Belgische wetgeving legt echter een maximale bewaartermijn van 10 jaar op, die jaarlijks kan worden verlengd na afloop van deze termijn.

Vereiste documenten

Bij de invriezing van sperma is het noodzakelijk om te voorzien:

  • Serologische resultaten die maximaal 3 maanden voor invriezing zijn uitgevoerd (het bloedonderzoek kan bij ons worden gedaan, twee dagen voor de invriezing),
  • Een medisch voorschrift, behalve in geval van dringende medische bevriezing (zie hieronder).
  • Een ondertekende toestemming, meestal verstrekt door de voorschrijvende arts. Als de voorschrijvende arts niet verbonden is aan ons PMA-centrum, wordt de toestemming op de dag van de bevriezing door de bioloog aan u verstrekt.
Ga naar de inhoud