Spermaverzameling en voorbereiding

Het verzamelen van sperma gebeurt door middel van masturbatie in een steriele pot, ofwel in het ziekenhuis in de speciaal daarvoor ingerichte kamer, ofwel thuis, op voorwaarde dat de reistijd tussen de woonplaats en het ziekenhuis +/- 1 uur bedraagt en de temperatuur van het monster bewaard blijft (lichaamstemperatuur). Het wordt aanbevolen om 2 tot 5 dagen seksuele onthouding te respecteren.

De voorbereiding van sperma bestaat uit:

  • Het voorbereiden van het sperma houdt in dat het zaadvloeistof (een vloeistof die grotendeels bestaat uit het sperma; het voedt en vervoert de zaadcellen tot in de vagina) wordt geëlimineerd.
  • Selectie en concentratie van de meest mobiele zaadcellen.

De techniek voor het bereiden van sperma die in het laboratorium wordt gebruikt, heet de dichtheidsgradiënt.

Een beoordeling van de hoeveelheid en mobiliteit van de zaadcellen (spermiogram) wordt vóór en na elke voorbereiding uitgevoerd.

Wanneer er bij de eerste spermogram geen zaadcellen worden gedetecteerd, kan een andere voorbereidingstechniek (Percoll-gradiënt) worden uitgevoerd om het monster te concentreren om te zien of er zaadcellen aanwezig zijn.

Chirurgische zaadextractie

Als een of meerdere ESP-testen negatief zijn, wordt een chirurgische spermamonstername overwogen. Dit omvat een epididymale punctie en/of een testiculaire biopsie.

Epididymale punctie

De epididymis is een kanaal naast de testikel dat zorgt voor de rijping en opslag van sperma (waarbij de mobiliteit wordt verkregen). Het verbindt de testikel (de plaats waar sperma wordt geproduceerd) met de zaadleider (de transportzone naar de prostaat en ejaculatiekanalen). Een epididymale punctie bestaat uit het aspireren van het inhoud van de epididymis, met behulp van een fijne naald, van sperma dat geblokkeerd zou zijn in het kanaal als gevolg van een obstructie (zoals obstructieve azoöspermie). De bioloog onderzoekt onder een microscoop de aanwezigheid van spermatozoa.

Als er zaadcellen aanwezig zijn, worden ze ingevroren bij -196°C (zie zaadvriezen). Ze kunnen later worden gebruikt voor intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) bij in vitro fertilisatie.

Opmerking dat de epididymale aspiratie kan worden omgezet in een testiculaire biopsie als het negatief blijkt te zijn.

Testiculaire biopsie

In geval van secretoire azoöspermie, dat wil zeggen een probleem bij de productie van sperma, moet er een testiculaire biopsie worden uitgevoerd. Er worden kleine stukjes testiculair weefsel onder algemene verdoving afgenomen. De bioloog onderzoekt onder de microscoop of er al dan niet zaadcellen aanwezig zijn.

Als er sperma aanwezig is, worden ze gedurende 24 uur in onze broedstoof bewaard om hun rijping te voltooien en daarna worden ze ingevroren bij -196°C (zie sperma-invriezing). Ze kunnen later worden gebruikt bij een ICSI tijdens in vitro fertilisatie.

Ga naar de inhoud