Afname van eicellen
De eierstokpunctie (of folliculaire punctie) is een essentiële stap in het in vitro fertilisatie (IVF) proces. Het is een chirurgische ingreep met als doel het verkrijgen van eicellen die zich binnenin de follikels van de eierstok bevinden.

De eisprong

Elke maand, tijdens de natuurlijke menstruatiecyclus, wordt er tijdens de eisprong een eicel vrijgegeven uit de eierstok.

Bij in vitro fertilisatie krijgt de patiënt een hormonale stimulatiebehandeling om de rijping van zoveel mogelijk eicellen te bevorderen.

Om deze eicellen voor laboratoriumbevruchting te kunnen verzamelen, is het essentieel om ze te verzamelen vóór hun spontane vrijlating uit de eierstok, omdat dit ze onmogelijk te lokaliseren zou maken.

Daarom moet de eicelpunctie vlak voor de natuurlijke ovulatie worden uitgevoerd. Om de eicellen te verzamelen terwijl ze zich in de meiotische onstabiliteit bevinden (metaphase II), is het essentieel om de punctie op het juiste moment te plannen.

Afname van eicellen

Het ophalen van eicellen, ook wel bekend als een ovariumpunctie of folliculaire punctie, is de laatste stap van de ovariumstimulatie. Op deze dag wordt u verwacht in onze dagkliniek waar we u voorbereiden op de ingreep.

De punctie gebeurt in onze operatiekamer, die grenst aan ons laboratorium voor vruchtbaarheidsonderzoek. In de meeste gevallen wordt de punctie uitgevoerd onder lokale verdoving en via de vaginale weg, onder echografische controle. Het is een kortdurende ingreep, meestal minder dan 30 minuten.

De ovum pick-up vindt plaats op een specifiek moment na de inductie van de eisprong, waardoor de hervatting van de rijping van de eicel in de follikel mogelijk wordt.

Ga naar de inhoud